Hoe overleven mijn paard en ik... de hitte?

Hoe overleven mijn paard en ik... de hitte?

Met tropische temperaturen in aantocht is het belangrijk om de nodige maatregelen te nemen om zowel je paard als jezelf koel en comfortabel te houden tijdens de hitte. In deze blog delen we waardevolle hittegolf tips voor paard en ruiter, zodat jullie veilig kunnen blijven genieten van jullie tijd samen, zelfs tijdens de meest intense zomerse omstandigheden.

 

1 Pas je trainingen aan 

Vermijd zware fysieke inspanning tijdens extreme hitte. Pas het trainingsprogramma van je paard aan door de sessies te verplaatsen naar koelere momenten van de dag, zoals vroeg in de ochtend of laat in de avond. Vergeet niet dat zowel jij als je paard extra rust nodig hebben tijdens een hittegolf.

 

2 Houd je paard zo koel mogelijk

Tijdens trainingen krijgt je paard het snel warm. Probeer dus de juiste spullen te gebruiken, zodat jouw paard zo koel mogelijk blijft tijdens het bewegen. Zo kan je bijvoorbeeld een LeMieux Carbon Mesh Air zadeldekje gebruiken, dit zadeldekje is gemaakt van materiaal wat zorgt voor een optimale temperatuurregulatie waarbij de lucht vrij in meerdere richtingen kan stromen. De unieke kern van 'blast foam' is ontstaan doordat er onder druk hete lucht door het memory foam is geblazen.

Ook de pezen wil je zo koel mogelijk houden. Rijd indien dit mogelijk is zonder peesbeschermers, gebruik open peesbeschermers of beschermers met mesh. 

 1. Harry's Horse Beenbeschermers Air Mesh wit
  Vanaf € 59,95
 2. Le Mieux Mesh Brushing Boots zwart
  Vanaf € 53,95

Producten 1 tot 4 van 6 in totaal

Pagina

 

3 Zorg voor verkoeling

Na de training heeft jouw paard waarschijnlijk verkoeling nodig, dit doe je door hem/haar af te spuiten. Trek het water steeds van je paard af en begin je weer opnieuw met koud water. De lichaamswarmte van het paard trekt namelijk in het water. Wil je éxtra goed verkoelen? Gebruik dan de NAF Cooling Wash. Hiermee was je de zweet- en vuilresten van je paard én het heeft een verkoelende werking. Deze wash is bedoeld om vermoeide spieren te koelen, te ontspannen en te verfrissen. Hoeft niet uitgespoeld te worden. Voeg gewoon een paar dopjes toe aan 5 liter water bij het wassen.

 1. Imperial Riding Zweetmes Grippy zwart
  Vanaf € 7,95
 2. Harry's Horse Zweetmes Boog kartel zwart
  Vanaf € 7,95
 3. Hofman Zweetmes Kunststof
  Vanaf € 2,95

 

4 Vul natuurlijke zouten aan

Wanneer een paard veelvuldig zweet, zoals tijdens een hittegolf, verliest het veel belangrijke natuurlijke zouten, ook wel elektrolyten genoemd. Wanneer je paard een tekort aan elektrolyten heeft kan het minder goed vocht opnemen en vasthouden, waardoor hij/zij kan uitdrogen. Het is dus belangrijk om deze elektrolyten ook weer aan te vullen. Geef elektrolyten alleen bij warm weer of hoge inspanningen, niet standaard. 

 1. Sectolin Equivital Electrolyte 1 kg
  Vanaf € 21,95
 2. NAF Electro Lytes 1 liter
  Vanaf € 18,95
 3. NAF Electro Salts
  Vanaf € 31,95
 4. Sectolin Electrolyte Pasta 30 ml
  Vanaf € 9,95

 

5 Voorkom scheurende hoeven

Door het droge weer worden de hoeven van veel paarden ook erg droog. Dit zorgt vaak voor afbrokkelende of inscheurende hoeven en dat loopt natuurlijk niet fijn! Zorg dus dat de hoeven van jouw paard goed gehydrateerd blijven. Dit kan door je paard regelmatig op een vochtige ondergrond te zetten, maar dat kan moeilijk zijn tijdens een hittegolf. Een andere optie, die veel minder water verbruikt, is het gebruik van de hoefbevochtigers van QHP. Deze soort springschoenen zijn van binnen voorzien van drie vochtvasthoudende lagen. Maak de binnenkant nat en doe hem daarna om als springschoen, zodat het water op de hoef kan inwerken. 

Let op! Veel mensen behandelen droge hoeven met hoefvet of hoefolie, maar hiermee sluit je de hoeven juist (tijdelijk) af van vochtopname. Dit helpt niet om de hoef minder droog te maken.

 

6 Bescherm je paard tegen vliegen

Met warm weer komen helaas ook insecten zoals vliegen of muggen. Houd deze op afstand van jouw paard door vliegenspray te gebruiken! Dit kan gebruikt worden tijdens de training of gewoon op de wei. Op de wei kan je uiteraard ook een vliegendeken of vliegenmasker gebruiken. Sommige vliegendekens en vliegenmaskers zijn tegenwoordig UV-werend, dit helpt je paard zo koel mogelijk te blijven. 

 1. Sectolin Tedax Spray
  Vanaf € 26,95
 2. Bense & Eicke PferdeDeo 500 ml
  Vanaf € 26,95
 3. Bremsen Paardenparfum classic
  Vanaf € 29,95
 4. Hofman Equi Shield Spons-On
  Vanaf € 7,95

Producten 1 tot 4 van 12 in totaal

Pagina

 1. Horseware Mio Pony Fly Rug met Hals Brons
  -10%
  Horseware Mio Pony Fly Rug met Hals Brons
  Vanaf € 44,96 Regular Price € 49,95
 2. HKM Vliegendeken met hals zebra
  Vanaf € 49,95
 3. Horze Combo Vliegendeken Freja blauw
  Vanaf € 89,95

Producten 1 tot 4 van 12 in totaal

Pagina

 1. Horseware Vliegenmasker met Oren zilver/navy
  -10%
  Horseware Vliegenmasker met Oren zilver/navy
  Vanaf € 25,16 Regular Price € 27,95
 2. Horseware Vliegenmasker met Oren beige/navy
  -10%
  Horseware Vliegenmasker met Oren beige/navy
  Vanaf € 25,16 Regular Price € 27,95
 3. Q-essentials Vliegenfrontriem zwart
  Vanaf € 6,95

Producten 1 tot 4 van 12 in totaal

Pagina

 

7 Voorkom zonnebrand

Sommige paarden met een wit neusje verbranden hun neus snel. Dit wordt zonnebrand genoemd en kan erg pijnlijk zijn voor jouw paard. En voorkomen is beter dan genezen, dus weer hier alert op. Smeer de neus van je paard bijvoorbeeld regelmatig in met zonnebrand, gebruik een UV-werend neusnetje of een vliegenmasker met UV-werende neusflap. 

Producten 1 tot 4 van 5 in totaal

Pagina

 

8 Blijf zelf ook zo koel mogelijk 

Niet alleen je paard moet koel blijven, jij zelf ook! Denk dus goed na welke kleding je aantrekt. Ga bijvoorbeeld voor een mouwloze polo of een hemdje. En kies misschien voor een lekker dunne paardrijlegging in plaats van een dikke paardrijbroek. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken. 

 1. Le Mieux Rijlegging Pull On Liquorice
  Vanaf € 113,95
 2. Anky tregging Iverness Zwart Anky tregging Iverness Zwart
  NEW
  Anky tregging Iverness Zwart
  Vanaf € 129,95
 3. PK Rijlegging Promes Full Grip Blue Night PK Rijlegging Promes Full Grip Blue Night
  NEW
  PK Rijlegging Promes Full Grip Blue Night
  Vanaf € 89,95
 4. PK Rijlegging Promes Full Grip Chocolate PK Rijlegging Promes Full Grip Chocolate
  NEW
  PK Rijlegging Promes Full Grip Chocolate
  Vanaf € 89,95

Producten 1 tot 4 van 12 in totaal

Pagina

 

9 Houd je hoofd koel

Voorkom te veel UV-straling op je hoofd, zodat je hoofdhuid, gezicht en niek niet verbranden. Uiteraard is het goed om genoeg zonnebrand te smeren, maar een pet dragen is ook een goede optie! Hierdoor verbrand je minder snel en je hoeft niet zo tegen de zon in te kijken; win win. 

 1. Pikeur Pet Vanilla Cream
  Vanaf € 32,95
 2. Pikeur Pet Beluga
  Vanaf € 32,95
 3. Eskadron Pet Reflexx Silkblue
  Vanaf € 24,95
 4. HV Polo Baseball Cap / Pet Classic Lemon
  Vanaf € 24,95

Producten 1 tot 4 van 12 in totaal

Pagina

 

10 Voorkom witte handen

Iedereen kent het wel: je rijdt met korte mouwen én handschoenen, waardoor je armen bruin worden, maar je handen lichter blijven. Vervolgens heb je de hele zomer tan lines bij je handen. Wij hebben hiervoor dé oplossing! Namelijk UV-doorlatende handschoenen. Met deze handschoenen worden jouw handen ook gewoon bruin tijdens het rijden. Geen vervelende tanlines meer dus. 

 1. QHP Handschoenen Solar Mesh zwart
  Vanaf € 17,95
 2. Roeckl Laila Suntan zwart
  Vanaf € 35,95