Help! De eikenprocessierups is terug

Help! De eikenprocessierups is terug

Ook dit jaar is de eikenprocessierups alweer veelvoudig gespot in de omgeving. Dit kan voor zowel mensen als dieren veel problemen met zich meebrengen. Maar wat is de processierups eigenlijk, wat zijn de effecten en wat kun je eraan doen?

 

Eikenprocessierups
Een processierups is de larve van een nachtvlinder die zich eigenlijk altijd op een eikenboom bevindt en in een grote groep leeft. Het beestje is in het jongste stadium oranje en wordt gedurende de ontwikkeling steeds lichter, totdat deze blauwgrijs is. De bovenzijde van de rups is bedenkt met lange, witte haren. Met deze brandharen kan de processierups in de maanden juni, juli en augustus de grensprovincies tussen Nederland en België flink kan terroriseren.

 

Brandharen
De brandharen van de processierups vormen het afweersysteem voor gevaar. Iedere rups heeft wel honderdduizend tot een miljoen kleine, pijlvormige haartjes op zijn lijf. Wanneer de eikenprocessierups zich bedreigd voelt, schiet hij deze haartjes af. Zodra de huid in contact komt met deze brandharen kan er een allergische reactie ontstaan met pijnlijke jeuk, huiduitslag in de vorm van blaasjes en bultjes en irritatie aan de ogen en de luchtwegen.

Het lastige aan deze haren is dat je hier niet alleen mee in aanraking kunt komen wanneer je in de buurt bent geweest van een processierups, omdat de haartjes zo klein zijn worden deze ook gemakkelijk via de wind verspreid.


Dieren
Niet alleen mensen kunnen veel last hebben van de eikenprocessierups, ook dieren ondervinden veel hinder van het beestje. Met name honden en paarden kunnen een heftige reactie krijgen nadat zij in contact zijn gekomen met de brandharen.

 Wanneer de brandharen in contact komen met kleine delen van de huid, zullen er vaak enkel zwellingen en jeuk optreden. Als de brandharen worden opgenomen met bijvoorbeeld ruwvoer of water, dan kunnen er zwellingen in onder andere de mond en het maagdarmkanaal ontstaan. Wanneer de brandharen ingeademd worden is het mogelijk dat ademhalingsproblemen zoals benauwdheid ontstaan. In enkele gevallen kan dit ook diarree en koliek veroorzaken. In meerdere landen, maar nog niet in Nederland, worden abortussen omschreven bij drachtige merries, als gevolg van een ontsteking door brandharen van de processierups die in het lichaam van de merrie terecht zijn gekomen.

 

Voorzorgsmaatregelen
Er zijn verschillende voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen om een allergische reactie bij je paard te voorkomen. Zo is het erg belangrijk dat je zorgt dat je paard niet in contact komt met een nest van processierupsen of hier zelfs van gaan eten; zorg dat er geen nesten in de buurt van je wei zijn. Wanneer er in de omgeving veel eikenbomen staan is het van belang dat je deze regelmatig checkt. Ook is het verstandig om bij aankoop van ruwvoer, naar de herkomst van het hooi te vragen.

Mocht je toch te maken hebben met eikenprocessierupsen in of rond de wei van je paard, is het belangrijk dat je contact opneemt met een deskundig bedrijf of de gemeente om deze te laten verwijderen.

Wanneer je in aanraking bent gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups kun je gebruik maken van de HOPP spiergel. Deze spiergel is een natuurlijk product die geschikt is voor zowel mens als dier. Omdat de spiergel van HOPP menthol en aloë vera bevat verlicht deze de jeuk.

Zodra er sprake is van bijvoorbeeld ernstige jeuk, fors kwijlen, slikproblemen, benauwdheid, uittreden van vocht uit de huid beschadigingen of verschijnselen zoals koliek of diarree is het belangrijk dat je direct contact opneemt met een (dieren)arts.