Blog: Dilemma! Welke winterdeken leg je op je paard/pony en wanneer?

Blog: Dilemma! Welke winterdeken leg je op je paard/pony en wanneer?

 

Nu de dagen korter worden en de temperatuur begint te dalen, is het belangrijk om te overwegen wanneer en welke dekens je paard nodig heeft. In deze blog bespreken we wanneer je welke deken gebruikt.

1. Wanneer dekens gebruiken?
Het gebruik van dekens hangt af van verschillende factoren, zoals de temperatuur, het weer, en de behoeften van je paard. Hier zijn enkele richtlijnen:

Temperatuur: Een paard kan beter omgaan met kou dan met hitte. Paarden beginnen zich meestal pas ongemakkelijk te voelen onder de 5°C. Afhankelijk van de temperatuur kies je een bepaalde dikte van de deken.
- Boven de 15°C: Meestal geen regen- of winterdeken nodig. Bij twijfel kun je eventueel kiezen voor een vliegendeken met waterdicht ruggedeelte.
- Tussen 10-15°C: Eventueel een lichte regendeken (0-50g) bij regen en wind.
- Tussen 5-10°C: Een lichte winterdeken (100-150g).
- Tussen 0-5°C: Een medium winterdeken (150-250g).
- Onder 0°C: Zwaardere winterdeken (300gr+) 

Bucas gebruikt geen grammen, maar kijkt naar de beste temperatuursrange.

2. Is je paard geschoren?
Een belangrijk aspect om rekening mee te houden is of je paard geschoren is. Een geschoren paard mist zijn natuurlijke wintervacht, waardoor het sneller kou kan vatten. Hier zijn enkele richtlijnen:

- Geschoren paarden: Hebben over het algemeen bij lagere temperaturen sneller een dikkere deken nodig. Voor een geschoren paard kun je al bij 10-15°C een dunne winterdeken gebruiken en bij temperaturen onder de 5°C een zware deken.
- Ongeschoren paarden: Hebben een natuurlijke vacht die hen beschermt. Ze hebben vaak pas bij temperaturen onder de 5°C een deken nodig.


3. Leeftijd en gezondheid van je paard
Oudere paarden, jonge veulens en paarden met gezondheidsproblemen zoals ondergewicht hebben vaak meer bescherming nodig. Hun immuunsysteem werkt minder efficiënt, waardoor ze sneller kou vatten. Voor deze paarden kan het nodig zijn om bij iets hogere temperaturen al een deken op te leggen.

4. Activiteitenniveau
Een paard dat dagelijks intensief getraind wordt, heeft mogelijk een andere dekenbehoefte dan een paard dat op de wei staat en weinig beweegt. Een paard dat veel beweegt, produceert zelf meer warmte en zal minder snel afkoelen.

- Sportpaarden die geschoren zijn: Hebben vaak na het werk een zweetdeken (de Bucas Power Cooler is ideaal, omdat deze zeer snel vocht opneemt en niet na een half uur afgehaald hoeft te worden) nodig om het vocht af te voeren, gevolgd door een deken die bij de temperatuur past.

Bucas Power Cooler

- Recreatiepaarden die niet intensief werken: Hebben over het algemeen minder snel een deken nodig als ze een volle vacht hebben.

5. De juiste pasvorm/maat
Een deken moet goed passen om te voorkomen dat je paard zich irriteert of zelfs blessures oploopt. Let bij het kiezen van een deken op de volgende punten:

- Schoudervrijheid: Zorg dat de deken voldoende ruimte biedt bij de schouders om schuurplekken te voorkomen. Bucas en Horseware hebben schouderplooien voor een betere bewegingsvrijheid.

- Lengte: De deken moet de flanken en rug goed bedekken, zonder te strak te zitten. Als een deken te groot is, dan trekt deze over de schoft naar achteren of gaat scheef hangen. De deken moet in een horizontale lijn naar achteren liggen.

Bevestigingspunten: Controleer of de sluitingen en singels stevig en veilig zijn, maar niet te strak zitten.



6. De conditie van de vacht en huid
Regelmatig de deken afnemen om de vacht en huid van je paard te controleren, is belangrijk. Irritaties, schuurplekken of huidproblemen kunnen ontstaan door een slecht passende of vuile deken. Was de deken ook regelmatig om vuil en bacteriën te verwijderen. Was met Bucas wasmiddel om de waterdichtlaag te beschermen. (Gewone wasmiddelen ontvetten en tast de waterdichtlaag aan).

7. Bucas Smartex Rain, Bucas Smartex Medium, Bucas Atlantic Exclusive: De voordelen

De Bucas Smartex-lijn biedt een combinatie van duurzaamheid, ademend vermogen en bescherming tegen de elementen. Hier zijn enkele van de belangrijkste eigenschappen:

  • Bucas Smartex Rain: Deze regendeken is ideaal voor regenachtige, maar milde dagen tussen de 0-14°C. Hij is waterdicht en ademend, en dankzij de Stay-Dry voering kan de deken ook worden gebruikt op een paard dat nog nat is van zweet of regen.

  • Bucas Smartex Medium: Deze deken is perfect voor koudere temperaturen tussen de -5-12°C. Met 150g vulling biedt hij de juiste hoeveelheid warmte. Net als de Rain-versie is de Medium voorzien van de Stay-Dry voering, waardoor het paard altijd droog blijft, zelfs als het vochtig is van het werk of regen.

  • Bucas Atlantic Exclusive: Deze deken heeft alle voordelen van een Smartex, maar ook nog eens een gladde binnenvoering, waardoor deze zeer geschikt is voor geschoren paarden. (De Stay-Dry laag zit er tussen)

Bucas Smartex
Bucas Atlantic Exclusive


9. Stay-Dry voering: Wat is het en waarom is het zo belangrijk?

De Stay-Dry voering van Bucas is een unieke technologie die je paard droog en comfortabel houdt, zelfs als het nat is na inspanning of regen. Het werkt als een zweetdeken en absorbeert vocht snel, waardoor je paard niet hoeft af te koelen na een training of door regen. Dit betekent dat je de deken direct op een nat paard kunt leggen zonder dat je eerst een zweetdeken hoeft te gebruiken. De Stay-Dry voering voert het vocht af naar de buitenlaag van de deken, waar het verdampt, terwijl de binnenkant van de deken droog blijft. De Stay-Dry laag is dun, maar heeft een isolatie van 10°C. 

10. Laagjes: Onderdeken gebruiken

Je kunt ook een regendeken kiezen met onderdekens. Horseware heeft in 100, 200 en 300 gram liners die gemakkelijk te bevestigen zijn aan de bovendeken.

Horseware liners

Daarnaast heeft Bucas ook nieuwe liners in 100 en 200 gram. Daarnaast kun je ook de Quilt of de Power Cooler gebruiken als onderdeken. 

Bucas liners
Bucas Power Cooler
Bucas Quilt


Conclusie

Het kiezen van de juiste deken voor je paard hangt af van verschillende factoren zoals de temperatuur, of het paard geschoren is, zijn leeftijd, gezondheid en activiteitsniveau. Door goed te kijken naar de specifieke behoeftes van je paard en rekening te houden met de omstandigheden, zorg je ervoor dat je paard comfortabel en gezond de winter doorkomt. Voor advies helpen we je graag!