Capwijzer: welke cap is het veiligst?

Capwijzer: welke cap is het veiligst?

Paardrijden is fantastisch, maar laten we eerlijk zijn, onze geliefde paarden kunnen soms behoorlijk onvoorspelbaar zijn. Dat brengt risico's met zich mee. Een val kan pijnlijk zijn en zelfs gevaarlijk. Daarom is het in Nederland verplicht om een cap te dragen tijdens het rijden. Een cap voor paardrijden biedt bescherming aan je hoofd, maar alleen als deze goed past! Maar hoe vind je dé perfecte cap?

Met zoveel verschillende pasvormen en een hele regenboog aan kleuren word je overspoeld met opties. Maar, waar moet je op letten om ervoor te zorgen dat je niet alleen de mooiste, maar ook de veiligste cap selecteert? In dit blog delen we alle belangrijke informatie en tips, zodat je vol vertrouwen de beste keuze kunt maken voor jouw veiligheid tijdens het paardrijden!

Wat is de veiligste cap?

Er zijn tal van merken op de markt die caps aanbieden, maar welke cap is het veiligst? Is de duurdere cap echt veiliger dan de goedkopere? Het belangrijkste om naar te kijken bij de aanschaf van een cap is het keurmerk en de juiste pasvorm.

 

Keurmerk

Alle caps die in winkels worden verkocht, moeten voldoen aan een keurmerk. In Europa moeten ze allemaal het CE-keurmerk hebben. Als een cap dit niet heeft, voldoet deze niet aan Europese normen voor veiligheid, consumentenbescherming, milieu en gezondheid.

Er zijn verschillende richtlijnen en keurmerken voor paardrijdcaps in Europa, afgestemd op verschillende rijstijlen:

  • CE EN 1348
    Deze caps zijn geschikt voor recreatief paardrijden, maar zijn ook aan te raden voor ruiters op hoog/internationaal niveau, zoals eventing.
  • CE EN 14572
    Deze caps maar zijn aan te raden voor ruiters op hoog/internationaal niveau, zoals eventing.
  • CE VG1 01.040 2014-12
    Dit keurmerk is de nieuwe norm, waarbij caps zwaardere tests moeten doorstaan voor schokabsorptie, stabiliteit, weerstand en sterkte van riempjes/sluitingen.

 

Oudere caps met de CE EN 1348 EN 14572 keurmerken mogen nog worden verkocht en gebruikt tijdens trainingen en wedstrijden, maar caps die nieuw worden geproduceerd, moeten aan strengere normen voldoen om de veiligheid te waarborgen. Dat betekent gelukkig niet dat je vanwege dit keurmerk een nieuwe cap moet kopen, tenzij je van je paard bent gevallen en je cap de klap heeft opgevangen.

Wil je er zeker van zijn dat je een cap hebt die je hersenen nog beter beschermt? Kies dan voor een cap met het MIPS systeem. MIPS staat voor Multi-directional Impact Protection System. Dit systeem is speciaal ontwikkeld om de bescherming van onze hersenen te verbeteren, dankzij een extra dunne laag die is verwerkt in de schaal. Onze caps van Charles Owen zijn voorzien van MIPS systeem!

Maat bepalen

Hoe bepaal je jouw cap maat? Heel simpel: meten is weten! Om je cap maat op te meten, neem je de omtrek van je hoofd, gemeten vanaf ongeveer 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen: de plek waar de cap rand zal komen. De aantal centimeters van je omtrek is meteen de maat van je cap. Dus meet je een omtrek van 56 centimeter? Dan is jouw cap maat 56.

Pasvorm

Belangrijk bij de aanschaf van een cap is natuurlijk weten wanneer een cap goed zit, en dat gaat verder dan alleen comfort! Je kunt controleren of een cap goed zit aan de hand van de onderstaande richtlijnen:
• Een cap moet recht op om je hoofd zitten, hierbij moet de schaal goed om je hoofd aansluiten.
• Een cap moet ongeveer twee vingerbreedtes boven je wenkbrauwen zitten.
• Wanneer je met je hoofd schudt; heen en weer en op en neer, moet de cap goed blijven zitten zonder te verschuiven.

Tip van Ruiterstad: probeer eens ondersteboven te hangen met je hoofd terwijl het kinbandje los is. Als de cap goed om je hoofd blijft zitten, dan past hij goed.

Hoe lang gaat een cap mee?

Een gemiddelde cap gaat zo’n 5 jaar mee, mits de cap goed onderhouden wordt. Dit kan door het droog en koel opbergen van je cap in een captas. Plaats de cap daarnaast altijd op een plek waar de cap niet kan vallen. Een val kan namelijk ten koste gaan van de veiligheid van je cap, ook al zie je dat niet direct aan de buitenkant. Gelukkig is er bij soort ongelukjes vaak sprake van slechts milde beschadigingen die geen kwaad kunnen. Maar, maak je een harde val van een paard? Dan is het verstandig je cap direct te vervangen. De cap is dan in de meeste gevallen namelijk niet meer in staat je de veiligheid te bieden die je nodig hebt.

Wil je deze kennis op de proef stellen? Kom dan gerust langs in onze winkel ion Oirschot. Wij helpen je graag in je zoektocht naar een veilige, maar ook mooie cap! Neem je liever eerst een kijkje op onze website? Ontdek dan hier ons assortiment aan paardrijdcaps!