Zomereczeem bij paarden

Zomereczeem bij paarden

Met het aanbreken van het voorjaar komt ook het seizoen van zomereczeem weer om de hoek kijken. Ongeveer 5% van de paardenpopulatie lijdt aan deze aandoening, beter bekend als staart- en maneneczeem (SME). Daarom is het de hoogste tijd om ons weer te bewapenen tegen zomereczeem bij paarden! Maar, wat houdt zomereczeem precies in? Hoe herken je het en nog belangrijker: wat helpt tegen zomereczeem bij een paard?

 

Wat is zomereczeem bij paarden?

Zomereczeem bij paarden wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van kleine bloedzuigende insecten, bekend als knutten (culicoïde). Vrouwelijke knutten bijten paarden om bloed te verkrijgen voor het leggen van hun eitjes. Daarbij laten ze een kleine hoeveelheid speeksel met eiwitten achter. Dit kan bij sommige paarden een allergische reactie veroorzaken, wat resulteert in ernstige jeuk en huidirritatie. Veel paarden schuren hun staart- en manen om de jeuk te verlichten, met gezwollen en open wonden als gevolg.

Ook te veel weidegang, gebrek aan beweging, maag- en darmproblemen, verkeerde voeding, stress en te veel eiwitten kunnen een mogelijke trigger vormen voor zomereczeem.

Kenmerken van paarden met zomereczeem

Zomereczeem begint doorgaans met milde symptomen en lichte uitslag, maar kan snel erger worden. Daarom is het essentieel om je paard vanaf april goed te controleren op kleine plekjes en huiduitslag, om zomereczeem in een vroeg stadium te herkennen en aan te pakken. Als een paard eenmaal een allergie heeft ontwikkeld, is de kans namelijk groot dat deze elk jaar terugkeert, vaak in een ernstigere vorm.

De volgende symptomen kunnen duiden op zomereczeem:

  • Ernstige jeuk
  • Huiduitslag
  • Gezwollen huid
  • Schuurplekken
  • Open wonden
  • Korsten
  • Haaruitval en -breuk bij manen en staart

 

Wat helpt tegen zomereczeem?

Jeuk = niet leuk. Met de onderstaande tips helpen we je daarom graag om jouw paard te beschermen tegen deze vervelende aandoening.

  • Voorkomen is beter dan genezen: gebruik een eczeemdeken om je paard te beschermen tegen insectenbeten.
  • Spray je paard en de deken in met een vliegwerende spray.
  • Knutten komen af op vochtige plekken. Beperk daarom aantal vochtige plekken in de omgeving van jouw paard (denk aan sloten en waterpoeltjes).
  • Gebruik crèmes, lotions en shampoos om de jeuk te stillen.
  • Knutten zijn het meest actief rond schemering. Zorg dat je je paard binnenhaalt voordat het gaat schemeren.

Mochten de klachten van jouw paard dusdanig erg zijn dat er wonden ontstaan, ontsmet in dat geval de wonden grondig om infecties te voorkomen en raadpleeg je dierenarts.

Ruiterstad: eerste hulp bij zomereczeem!

Ruiterstad staat klaar om je te helpen bij zomereczeem! Ontdek ons uitgebreide assortiment producten die jou en je paard ondersteunen bij het voorkomen en behandelen van zomereczeem. Van eczeemdekens tot shampoos, vliegwerende sprays en supplementen: we hebben alles wat je nodig hebt om zomereczeem onder controle te houden! Bezoek onze winkel of bestel eenvoudig online via onze website.