BIT Magazine - Barebackpad; een gulden middenweg?

BIT Magazine - Barebackpad; een gulden middenweg?

Wel of geen zadel op de rug van jouw paard neerleggen? Als tussenoplossing zijn er ook nog barebackpads. Onafhankelijk zadelpasser Marjolijn van den Hoeven van Zadelpasservice Libertad geeft meer uitleg over dit type harnachement. Daarnaast deelt ze haar persoonlijke ervaring en die van drie anderen over het rijden met een barebackpad.

Verschillende varianten barebackpads Barebackpads zijn er in allerlei vormen en maten. Marjolijn van den Hoeven licht toe: “Je hebt barebackpads met/zonder antislip aan de onderkant of juist met/zonder antislip aan de bovenkant. Je kunt ook voor een meer/minder anatomisch gevormde variant kiezen. En, er is variatie in: een dikkere vulling bij de schoft, met/zonder handvat (een handvat kan er in sommige gevallen afgehaald worden) en de optie tot een wollen schapenwol zitting voor op de barebackpad. Sommige schapenwollen zittingen hebben wrongen of/en een achterboogje, extra vulling ter hoogte van het zitvlak of zijn voorzien van dik high sensitive foam.” Ze vervolgt: “Ook bestaan er kortere of langere modellen voor de benen van de ruiters en hangt het formaat af van de lengte van de paardenrug. Op een paard met een korte rug is namelijke een kort model barebackpad nodig.” Andere luxe of nodige extra’s zijn: “Verstevigingen onder de benen tegen slijtage, kniewrongen met klittenband voor de plaatsing, uitneembare inlages die aanpasbaar zijn voor het paard of modellen met tasjes/vakjes/ringen om een zadeltas aan te bevestigen. En, als het een barebackpad betreft met stijgbeugels dan zitten er ook ringen aan om te zorgen dat hier de stijgbeugels aan bevestigd kunnen worden.” Barebackpad met een ring voor de stijgbeugel, die onder de bovenkant ‘verstopt’ zit. Fotografie: Marjolijn van den Hoeven, met medewerking van Epplejeck in Eindhoven.

Wel of geen stijgbeugels?
Marjolijn: “Een barebackpad wordt meestal gebruikt zonder stijgbeugels. Dit komt, omdat er grote druk op één bepaalde plaats van de ruggengraat van het paard komt te staan als je steun zet in de stijgbeugels. Dit kan natuurlijk blessures opleveren. Bij een zadel wordt die druk opgevangen door de boom en de kussens. Sommige barebackpads hebben wel stijgbeugels, maar vaak zijn deze barebackpads voorzien van dikkere inlages. Deze beschermen de rug.” Een barebackpad met stijgbeugels is vooral voor de ruiter prettig, omdat het een wat stabieler gevoel geeft. Maar, stijgbeugels zijn bij een barebackpad niet zo te gebruiken als bij een zadel. Marjolijn legt uit: “Opstijgen met gebruik van de stijgbeugels is bij elke barebackpad af te raden. Dit omdat de barebackpad geen stevigheid heeft van een voorboom. Daardoor schuift hij dus van links naar rechts over de schoft heen bij het opstijgen. Dat is niet de bedoeling en slecht voor de rug van het paard.” Verder kun je tijdens het rijden ook geen druk aan één kant van de beugels zetten. Marjolijn: “Ook dan verschuift een barebackpad naar de kant waar er druk gezet wordt. Bij lichtrijden is het de bedoeling dat je je meer laat opgooien door de beweging van je paard. Gaan staan in de stijgbeugels kan dus niet, maar zo moet het lichtrijden met een zadel erop eigenlijk ook.” Barebackpad voor een pony, met handvat en beugels.
Fotografie: Marjolijn van den Hoeven, met medewerking van Ruiterstad in Oirschot.

Drukverdeling
“De druk wordt verdeeld door de inlages, die in de pad geschoven kunnen worden, of door een aparte pad onder de barebackpad te plaatsen. Soms is het een combinatie die gebruikt wordt. Dit is dan in plaats van de kussens die onder een zadel zitten. Dan wordt de druk verdeeld door een groter oppervlak.” Omgedraaide barebackpad om te laten zien waar de dikkere gedeeltes zich bevinden.

Het aanmeten van een barebackpad
“Het aanmeten gaat iets anders dan met de zadels, voornamelijk omdat de barebackpad geen boom heeft en je dus niet het probleem hebt dat de voorboom (Kopijzer, Pommel) te krap of te wijd is. Een barebackpad vormt zich ook eenvoudig naar de paardenrug,” licht Marjolijn toe. Ze vervolgt: “Wel heb je te maken met de lengte en dien je rekening te houden met een hoge of lage schoft van een paard/pony. Heeft je paard een ruggengraat die er een beetje bovenop ligt, dan is het belangrijk om daar rekening mee te houden en voor een barebackpad met dikkere inlages te kiezen. Ook is de wens van een ruiter of amazone belangrijk. Enkele vragen zijn dan: wil je meer/minder stabiliteit, zitten de wrongen niet in de weg bij de bovenbenen en op welke barebackpad zit je het comfortabelste.” Barebackpad met lamswol op een bok.

Paard en ruiter laten wennen
“Mijn ervaring is dat dit niets anders is dan wennen aan een zadel. Paarden, die met zadel gereden worden, kunnen vaak direct met een barebackpad weglopen. Meestal moet de ruiter er meer aan wennen!! De ruiter heeft minder steun dan op een zadel. Een barebackpad is daarom wel heel goed om een onafhankelijke zit te krijgen,” geeft Marjolijn aan.

Barebackpad versus zonder zadel rijden
“Zonder zadel rijden is niet altijd prettig voor paard of ruiter. Wanneer je een paard hebt met wat weinig bespiering op de rug of een spine (ruggengraat) die er wat bovenop ligt, dan zit dat voor de ruiter niet prettig en kan het zonder zadel rijden pijnlijk zijn. Dit kan een reden zijn om een barebackpad te gaan gebruiken.” “Andersom, kan het zonder zadel rijden voor het paard niet prettig zijn. Dit is vooral het geval als er een stevig gebouwde ruiter/amazone op gaat zitten. Op de blote paardenrug wordt de druk van de zitbeenknobbels niet verdeeld door de zadelboom en de kussens. Dus altijd wordt de druk van de twee zitbeenknobbels van de ruiter doorgegeven aan het paard. Een paard kan dan drukplekken krijgen op de plaats van de zitbeenknobbels van de ruiter of erg gevoelig worden op die plaats. Dus wanneer je veel zonder zadel wilt rijden, dan is een barebackpad eigenlijk wel noodzakelijk om de rug van je paard/pony te beschermen.”

Ervaringen met barebackpads
Marjolijn: “Zelf heb ik ervaring met de barebackpad opgedaan toen ik een IJslander ging rijden, waarvan het zadel niet meer paste omdat ze te zwaar en te rond was geworden. Als uitgangspunt was het toen eerst afvallen en dan kijken of het zadel weer kan gaan passen. Door te werken met een barebackpad kun je toch blijven rijden. Om voor voldoende beweging te zorgen heb ik vele uren in het bos op de barebackpad doorgebracht!”

De gulden middenweg?
“Ik vind een barebackpad een prima middenweg tussen met zadel en zonder zadel rijden. Wel is het zo dat de ruiter of amazone niet te zwaar mag zijn, omdat de drukverdeling anders niet goed is.”

Welke barebackpad is voor jou geschikt?
Als je, na het lezen van dit artikel, wil overstappen op een barebackpad, let dan op de verschillende opties. Marjolijn licht toe: “Er zijn dus vele soorten en maten barebackpads. Ook de vorm en prijs verschillen erg van elkaar. Een barebackpad moet zowel bij een paard als bij een ruiter passen. Heb je meerdere paarden in je bezit dan kan het per paard een verschil geven waarop je fijn zit. Net als een zadel is het dus verstandig om je barebackpad aan te laten meten door een professional en je goed te verdiepen in de diverse mogelijkheden.”

Bron: Bitmagazine.nl