Paardenpeelgoed: waar is het goed voor?

Paardenpeelgoed: waar is het goed voor?

Paardenspeelgoed: waar is het goed voor? 

Paarden zijn intelligente dieren die, net als mensen, zowel fysieke als mentale stimulatie nodig hebben. Hoewel we graag de hele dag bij onze paarden zouden zijn om hen te vermaken, is dat niet altijd mogelijk. Voor momenten waarop paarden op stal staan of beperkte bewegingsvrijheid hebben, is afleiding in de vorm van mentale uitdaging essentieel om stalondeugden te voorkomen. Paardenspeelgoed biedt hiervoor een uitstekende oplossing. Maar hoe kies je het juiste speelgoed voor jouw paard? In dit blog zetten we de voordelen per soort speelgoed op een rij, zodat jij je viervoeter blij kunt maken met het meest geschikte speelgoed! 

Stalondeugden  

Wanneer paarden zich vervelen, kunnen ze ongewenst gedrag gaan vertonen in de vorm van stalondeugden. Stalondeugden zijn stereotiepe gedragingen die leiden tot de productie van gelukshormonen in de hersenen van het paard. Dit mechanisme kan verslavend werken, omdat het gedrag zichzelf beloont en daardoor in stand wordt gehouden.  
 
Er bestaan verschillende soorten stalondeugden. Hieronder bespreken we de meest voorkomende en de gevolgen: 

 • Luchtzuigen: Dit gedrag omvat het naar binnen happen van grote hoeveelheden lucht en gaat vaak samen met kribbebijten. 
 • Kribbebijten: Vergelijkbaar met luchtzuigen, maar hierbij bijt het paard vaak in een vast object, wat kan leiden tot afslijting van de voortanden. 
 • Boxlopen: Herhaaldelijk hetzelfde rondje lopen in de stal of paddock is typisch stressgedrag dat obsessief kan worden, waardoor paarden soms vergeten te eten en drinken. Dit gedrag is vaak te herkennen aan uitgesleten paden in de bodembedekking. 
 • Weven: Het wiebelen van het ene voorbeen naar het andere belast de hoeven en gewrichten extra, wat kan leiden tot abnormale spierontwikkeling en spreidstand van de benen. 
 • Trappen/schrapen: Deze gedragingen, vaak rond voertijd, geven aan dat een paard aandacht vraagt en kunnen leiden tot slijtage van de voorhoeven. 
 • Zelfmutilatie: Uit verveling en stress kunnen paarden zichzelf beschadigen door continu te bijten en krabben aan hun eigen lichaam. 
 • Stro eten: Bij gebrek aan voldoende ruwvoer kan een paard overgaan tot het eten van de strooisellaag in de stal, wat risico's met zich meebrengt zoals koliek, buikvliesontsteking en darmperforatie.

 

Paardenspeelgoed tegen stalverveling 

Het is van groot belang om de hierboven genoemde stressreacties koste wat het kost te voorkomen. Daarbij is het zaak je paard niet bewust te belemmeren in zijn stalondeugden, omdat dit alleen maar meer stress kan veroorzaken en zelfs maagzweren tot gevolg kan hebben. In plaats daarvan is het beter om afleiding te bieden in de vorm van speelgoed. Onder deze noemer vallen verschillende items, variërend van likstenen tot speelballen, en van paardenknuffels tot hooiballen en slow feeders. 

Bij Ruiterstad staat het welzijn van het paard voorop, en daarom hebben we een groot assortiment aan paardenspeelgoed. Hieronder bespreken we onze favorieten:

 • Speelballen: Ontdek onze variëteit aan speelballen, zoals de QHP paardenvoetbal en de Speelbal Jolly inch BR met handvat. Deze ballen zijn perfect voor fysieke stimulatie door hun rol- en duwbaarheid. De Speelbal Jolly inch BR blijft altijd in vorm dankzij zijn zelfopblazende eigenschappen en is bestand tegen bijten. 
 • Voerballen: De Hofman Voederbal en HB voer- en traktatiekubus zijn ideaal voor voerregulatie en spelenderwijs belonen van paarden. Ze bieden een echte uitdaging door hun unieke vorm, waardoor ze perfect zijn om verveling tegen te gaan. 
 • Kauwspeelgoed: Onze zachte paardenknuffels stimuleren natuurlijke kauwinstincten en bevorderen tegelijkertijd tandverzorging door hun ritselende vulling. 
 • Likspeelgoed: Likstenen van Lik-it kunnen met een touw-mechanisme worden bevestigd en bieden paarden een leuke, uitdagende bezigheid waarbij ze extra moeite moeten doen voor een beloning. 
 • Puzzelspeelgoed: De QHP snuffelmat is een favoriet voor mentale stimulatie, waarbij traktaties verstopt kunnen worden tussen de voerlagen, waardoor paarden hun zintuigen moeten gebruiken om ze te vinden en het natuurlijke foerageergedrag van paarden extra wordt gestimuleerd. 

 

Kortom: Met een simpel paardenknuffeltje maak je je paard blij én ben je in veel gevallen een hoop stalondeugden voor!