Help je paard verharen

Help je paard verharen

Wanneer verhaart een paard?

Paarden ondergaan jaarlijks twee keer een verharingsperiode: in de zomer en in de winter. Hoewel vaak wordt gedacht dat dit wordt veroorzaakt door temperatuurschommelingen, is het eigenlijk het resultaat van veranderingen in het aantal uren daglicht. Hierdoor kan het gebeuren dat je paard begint te verharen terwijl het nog koud is, of juist andersom.

Hoe help je je paard door de rui?

Verharen is een veeleisend proces dat veel energie vergt. Als je paard niet in optimale conditie verkeert, kan dit proces soms wat moeizamer verlopen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om je paard een handje te helpen:

Borstelen, borstelen en nog meer borstelen!

Je kunt er bijna niet om heen: een goede poetsbeurt is essentieel bij het verharen. Je zorgt er namelijk niet alleen voor dat de losse haren worden weggehaald, maar ook dat de haren echt uit de vacht komen. Speciaal voor dit doel zijn er verschillende grooming tools beschikbaar. Onze favorieten zijn:

  • Grooming blok: Het grooming blok is een echte must have voor de rui! De rand van deze borstel heeft metalen gekartelde tandjes die overtollig haar verwijderen. Neem bijvoorbeeld de borstel van Le Mieux of Groomi, die speciaal ontworpen is om de gezonde haren te beschermen. Zoek je een voordeliger alternatief? Kijk dan eens naar de rubberen grooming blok van Excellent. Deze veelzijdige borstel verwijdert moeiteloos losse haren van je paard en masseert tegelijkertijd de huid door de nopjes.
  • Rosborstels: Rosborstels zijn perfect voor het uitborstelen van losse haren.  
  • Gekarteld zweetmes: Met een gekarteld zweetmes kun je net wat meer kracht zetten om zelfs de meest hardnekkige haren te verwijderen.

 

Daglicht

Daglicht is de natuurlijke trigger die het verhaarproces op gang brengt. Daarom is het belangrijk om je paard zoveel mogelijk bloot te stellen aan daglicht om het verharen extra te stimuleren. Zet je paard dus overdag lekker buiten en laat (indien mogelijk) de deken af.

Beweging

Een goede doorbloeding helpt je paard bij het verharen en daarvoor is beweging cruciaal. Ga er lekker op uit voor een trainingssessie of een ontspannen wandeling. Zo krijgt je paard niet alleen de beweging die het nodig heeft, maar wordt hij ook nog eens volop blootgesteld aan daglicht!

Masseren

Tijdens de rui is een goede bloedsomloop in de huid van je paard van groot belang. Om dit extra te stimuleren, is het masseren van je paard een geweldige oplossing. Masseren kan met je handen, een massageborstel, of met een geautomatiseerde massagetool, zoals de Imperial Riding Grooming & Relaxation Brush.

Supplementen

Omdat het wisselen van vacht veel energie kost voor een paard, kan het soms wat moeizaam verlopen. Om het verharen op een natuurlijke manier van binnenuit te ondersteunen, kan je gebruik maken van een supplement. De Excellent Lijnzaadolie is rijk aan omega-3-vetzuren en helpt de vacht gezond te houden.

Is je paard niet helemaal fit tijdens de overgang van seizoenen? Geef hem dan op natuurlijke wijze een opkikker met de Rapide Rappo Vitaject om de weerstand te ondersteunen.